Adăugat în Blog

Anul 2017, cel mai prolific an pentru mine

2017

Anul 2017 a marcat aniversarea a zece ani de când mă ocup de traduceri. Wow. Nici mie nu îmi vine a crede. Zilele acestea am fost un pic mai liberă – ceva complet neobișnuit pentru mine. Astfel că am profitat de ocazie pentru a-mi pune ordine în gânduri și în lucruri. Agenda cea veche (roșie) merge la gunoi tocmai pe 31 decembrie 2017, iar cea nouă (una gri) este pregătită deja de săptămâni bune. Și are deja notițe! De asemenea, am ajuns la zi cu contabilitatea și  am apucat să adaug și câteva articole pe ambele mele bloguri, cam neglijate în ultimele 2-3 luni.

Cum a fost acest an din punctul de vedere al traducerilor?

Pentru mine anul 2017 a fost cel mai prolific an din cei zece de traduceri. Am avut enorm de mult de lucru, ceea ce s-a oglindit și în venitul obținut, mai ales că și crescusem un pic prețurile. (Nu vă faceți, griji, nu am întâmpinat probleme în a cheltui banii, hihi.) Deși am fost în nu mai puțin de… 3 vacanțe, am lucrat în toate dintre acestea. Este ceva obișnuit pentru mine să car laptopul cu mine peste tot, pentru că pur și simplu nu mă pot rupe de muncă. Sunt mai multe motive pentru care este așa; unul dintre ele este acela că guvernul are grijă ca persoanelor fizice autorizate să le fie cât mai greu. Deși plătesc contribuții babane la stat, ca oricine altcineva, nu au parte de o mulțime de beneficii de care alte categorii de contribuabili da. Cum ar fi și (exact!) indemnizația de concediu. Și nu numai că nu am parte de bani de concediu extra, ca unii angajați, ci atunci când eu nu lucrez, venitul meu este chiar zero, iar acest lucru este ceva ce cu greu pot să înghit pentru o perioadă de 2-3 săptămâni pe an. Dar m-am îndepărtat de subiect; asupra celor de mai sus poate că voi reveni cu o altă ocazie (este un subiect complex).

Pauză forțată în luna martie

În martie am avut totuși parte de o mică pauză forțată, pentru că după ce am încercat să lucrez cu laptopul afară, în aerul umed al Indoneziei (vezi foto mai jos), MacBookul meu s-a stricat complet. Fiind pe o insulă, nici nu am reușit să îl repar, așa că obligat-forțat a trebuit să iau o pauză, deși aveam proiecte în curs. Niciodată în cei 10 ani nu mi s-a mai întâmplat să fiu într-o asemenea situație, să trebuiască să anunț că nu pot duce la bun sfârșit lucrările preluate. Așa că nu m-am putut relaxa deloc, chiar dacă laptopul era mort. L-am reparat abia când ne-am întors acasă… Apoi am reluat lucrul cu mare sârg.

indonezia mobile office
În concediu, în Indonezia

Colaborări noi, provocatoare

Chiar a fost un an încărcat, în care am lucrat enorm de mult. Am început și noi colaborări. Deși la începutul primăverii am pierdut – din motive care nu au depins de mine – o colaborare semnificativă, în schimb finalul anului mi-a adus una nouă și foarte importantă, despre care poate că vă voi povesti mai încolo.

Curs de vară la Balaton

În vară am participat la o pregătire în Ungaria, la Balaton. Un curs de vară organizat de guvernul ungar pentru tinerii antreprenori din comunitățile de etnie maghiară din țările vecine. Am avut parte și de o sesiune de mentoring unu-la-unu, în cadrul căreia am primit în principal sfaturi legate de îmbunătățirea paginii mele web, pe care am decis să o reîmprospătez în 2017.

Târg de promovare în centrul Timișoarei

În septembrie am participat cu un stand de promovare la Zilele Culturale Maghiare din Timișoara. A fost cea de-a doua ediție a acestei serii de evenimente organizate de Asociația Bastion. Pentru trei zile, biroul meu s-a mutat în centrul orașului. Pe toți cei care au dorit să mă întâlnească, să mă cunoască sau să îmi solicite o lucrare de traducere, i-am așteptat la standul meu din imediata apropiere a Pieței Operei, cu cafea, prăjituri și surprize.

O nouă pagină web și un nou look

În toamnă am finalizat noua mea pagină web. Site-ul anterior îl făcusem eu, dar de data aceasta am apelat la un specialist, și asta pentru că îmi doream de multă vreme un site optimizat SEO. Pentru 2018 am un nou look: prin amabilitatea unui foarte bun prieten încep anul cu un aspect fresh. Am în sfârșit un logo ( care se regăsește pe site din septembrie), pentru standul de promovare de la târgul din toamnă am realizat un roll-up și am tipărit în sfârșit și pliantele pe care le aveam deja din 2016. Am acum noi cărți de vizită și chiar foi cu antet și toate cele, ceea ce înseamnă că și designul facturilor mi se va schimba. traduceri maghiara timisoara timea laslavic
În rest, anul acesta simt că a zburat, efectiv. Per total, dacă este să mă gândesc la anul 2017 în ansamblul lui, pe plan profesional și personal deopotrivă, aș spune că a fost un an ciudat și foarte obositor. Sunt cele mai bune cuvinte pe care le pot găsi pentru a descrie acest an.

Tuturor colaboratorilor și clienților le mulțumesc pentru proiectele din acest an. Vă doresc un an nou fericit, să ne revedem cu bine în 2018!