Bicicleta zburătoare și alte povestiri

Carte de povești bilingvă, în română și maghiară,
potrivită pentru familiile mixte, dar nu numai ❤

Scroll

A APĂRUT CARTEA!

Timea LASLAVIC: Bicicleta zburătoare și alte povestiri
Ilustrații de Petra Szűcs

Comand-o acum!

Preț: 60 de lei + taxă de livrare
(se va calcula după efectuarea comenzii)

Opt povești – opt zboruri de poveste!

„Aproape fiecare dintre noi poate zbura oricând și oriunde doar închizând ochii. E un lucru verificat de mii și mii de ani, cine nu crede, trebuie să încerce. Cartea Timeei îi poate face pe cei care deja zboară să deschidă ochii și să citească opt „indicații” despre cum pot ajunge, aproape imediat, la Pădurea Verde, pe acoperișul Gării de Nord, în piețele Mehala și Badea Cârțan, deasupra Canalului Bega, în Ciarda Roșie, pe planeta cactușilor, pe fundul unui lac, la curtea Regelui Zăpezii și a Reginei Zăpezii, în Lumea Basmelor, ba chiar în Calea Șagului! 

Cartea prietenei noastre, scrisă la vârsta de opt-nouă ani, are nu numai puterea de a ne transporta rapid și oriunde, ci și de a ne împrieteni cu fel de fel de ființe și obiecte: vulpi, creioane colorate, păpuși, bile roz, pești, îngeri, vrăjitori, poțiuni magice, cărți.”

– Robert Șerban, scriitor, jurnalist 

Robert Șerban

În premieră pentru voi, una dintre cele 8 povești din carte:

Bicicleta zburătoare

Într-o bună zi, Roxana i-a spus tatălui ei:
– Tati, fă-mi te rog o bicicletă zburătoare!
Tatăl s-a tot gândit și gândit, și în final a reușit să creeze o bicicletă zburătoare. Roxana s-a suit pe ea și a pornit la drum. S-a plimbat cu răbdare printre nori și a analizat cu atenție Soarele și razele sale minunate. La un moment dat a văzut o planetă colorată în albastru și verde. La început a crezut că este Pământul. Dar Pământul se afla în spatele ei, așa că aceasta trebuia să fie o altă planetă. Roxana a decis să se apropie și să arunce o privire mai atentă.
A tot mers și a tot mers, până a ajuns. Planeta aceasta era plină de cactuși ai căror ace te înțepau îngrozitor. Iar printre ei, pe jos, o grămadă de bile se rostogoleau de colo-colo: toate erau roz. Pe măsură ce s-a apropiat, Roxana a observat că bilele plângeau.
– De ce plângeți?
– Pentru că viața de aici e un chin. Nu ne putem mișca deloc, căci ne tot rănim din cauza cactușilor. Nu putem să ne rostogolim, acolo unde vrem…
Roxana a adunat toate bilele și le-a așezat cu grijă în coșul bicicletei sale, hotărâtă fiind să le ajute. S-a gândit să taie toți cactușii cu un ferăstrău ascuțit! Însă, spre surprinderea ei, bilele au început să protesteze:
– Vai, dar ei trăiesc aici dintotdeauna, să nu le facem rău! – a strigat o biluță.
– Oricum, noi am ajuns aici din întâmplare. Eram în excursie și ne-a surprins o ceață densă, așa că ne-am rătăcit… – a explicat o alta.
– Când ceața s-a ridicat, noi ne-am tot gândit pe unde ar trebui să o luăm, în ce direcție o fi casa noastră. Însă cât timp am căutat o hartă, cactușii aceștia au crescut și noi nu am mai putut pleca de aici! Să nu le facem rău, căci nu ne rănesc voit – a explicat o a treia bilă.
– Pur și simplu du-ne, cumva, acasă! – au rugat-o.
Și așa au făcut. Deoarece nu aveau nici acum o hartă, Roxana s-a gândit să le caute un loc nou, potrivit. Să mute bilele ceva mai încolo, într-un loc mai sigur pentru ele. Zis și făcut. Locul acesta nici nu era atât de departe. Și era absolut minunat: ca o plajă cu nisip strălucitor, cu câteva scoici pe ici-colo. De bucurie, bilele au început să danseze!
Între timp însă, bicicleta s-a pierdut. Așa că, acum, Roxana era cea care a izbucnit în lacrimi. Bilele i-au venit însă în ajutor, pentru ca ea să poată ajunge acasă.
S-au aranjat într-o clipită și au format o parașută roz: așa s-a întors Roxana pe Pământ. După aceea, bilele au zburat înapoi, în noua lor casă, locul acoperit cu nisip fin și scoici, frumos ca-n povești. În cele ce au urmat, au trăit în bună vecinătate cu cactușii. Serile, deși separat, dar totuși împreună, priveau la cerul înstelat – și la Pământ, acolo unde locuia prietena lor, Roxana.

Aceasta este doar una dintre poveștile captivante pregătite!

Cartea aceasta este potrivită dacă....

Bicicleta zburătoare și alte povestiri, de Timea Laslavic. Ilustrații de Petra Szűcs.
Timea Laslavic
Timea Laslavic este traducătoare și jurnalistă.

S-a născut în 1983, la Timișoara, a studiat în limba maghiară la Școala Generală Nr. 1 și la Liceul Teoretic „Bartók Béla”, iar mai apoi și-a făcut studiile de licență și masterat în limba română, la Universitatea de Vest. A lucrat la cotidianul în limbă maghiară „Nyugati Jelen”, a realizat emisiunea în limba maghiară a TVR Timișoara și a fost corespondent al televiziunii publice maghiare. În prezent este traducător autorizat de limba maghiară și lucrează ca freelancer. În timpul liber scrie pe blogul său, intitulat Desculță prin Timișoara.

În 2023, în timp ce făcea ordine și-a descoperit caietele de compunere din școala generală, scrise în perioada 1991-1992. Recitindu-le, i-a venit ideea că ar putea să le transforme într-o carte de povești. 

Textele au fost scrise inițial în limba maghiară, însă poveștile au fost traduse și în limba română și cartea este o ediție bilingvă, pentru ca mai mulți copii să se poată bucura de ea.

Petra Szűcs s-a născut în 2011, la Timișoara și este elevă a Liceului Teoretic „Bartók Béla” din Timișoara.

Desenează de când avea doi ani. De-a lungul anilor, s-a dezvoltat fantastic și numeroase lucrări i-au fost premiate în cadrul unor concursuri naționale și internaționale. A avut mai multe expoziții personale în Timișoara și la Szeged.

„Petra are un talent excepțional. S-a făcut remarcată încă de la începutul anilor de școală, nu numai prin abilitățile sale de desen, ci și prin creativitatea și imaginația sa debordantă. Pentru ea, creația nu este doar o modalitate de auto-exprimare, ci este o parte integrantă a vieții sale. Creațiile ei evocă anii copilăriei și vorbesc despre universul minunat al sufletului copiilor.” 

– Erzsébet Nüszl, profesoară de desen

Petra Szűcs

„Nu cred că astăzi aș putea să mai scriu asemenea povești! A fost imaginația aceea, tipică vârstei, imaginația debordantă pe care o au toți copiii. De aceea, spun cu tărie că NU eu am scris cartea aceasta: cartea a scris-o Timea cea mică. Eu doar am șlefuit un pic textele și am dat spre publicare ceea ce fetița aceea visătoare și-a imaginat atunci când a avut de făcut câte o compunere.”

- Timea Laslavic

Timea Laslavic

Află ce alte povestiri se mai află în carte!
Comandă cartea aici!

Livrare în aprox. 7 zile lucrătoare






    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.