Adăugat în Blog

Cartea mea de povești va fi ilustrată de o elevă de 13 ani: Petra Szűcs!

Anul acesta public o carte de povești bilingvă, iar ilustrațiile din carte vor fi realizate de Petra Szűcs: ea are 13 ani, este elevă la Liceul Teoretic „Bartók Béla” din Timișoara și are un talent ieșit din comun!


Îi urmăresc activitatea de multă vreme, o admir și am fost extrem de fericită că părinții ei au spus „da” atunci când am luat legătura cu ei pentru a bate palma în privința ilustrațiilor. O consider pe Petra co-autoare a cărții, căci în mod evident, ilustrațiile sale vor aduce enorm de multă plus-valoare cărții! Deocamdată vă pot arăta o singură ilustrație: restul ilustrațiilor rămân un secret al nostru, până la apariție!

Orașul avea o pădure, Pădurea Verde, iar acolo trăiau o mulțime de vulpi. Oamenii știau asta sigur-sigur, pentru că iarna le tot observau urmele în zăpada așternută peste noapte… 

fragment

Petra Szűcs s-a născut în 2011, la Timișoara. Îi plăcea să deseneze încă de la vârsta de doi ani. De-a lungul anilor s-a dezvoltat fantastic, și numeroase creații ale sale au fost premiate în cadrul unor concursuri din România și internaționale. A avut mai multe expoziții personale în Timișoara și la Szeged. 

„Petra are un talent excepțional. S-a făcut remarcată încă de la începutul anilor de școală, nu numai prin abilitățile sale de desen, ci și prin creativitatea și imaginația sa debordantă. Pentru ea, creația nu este doar o modalitate de auto-exprimare, ci este o parte integrantă a vieții sale. Creațiile ei evocă anii copilăriei și vorbesc despre universul minunat al sufletului copiilor.” Erzsébet Nüszl, profesoară de desen

Petra Szűcs a obținut locul I la mai multe concursuri naționale, precum și un argint internațional. În 2019, de exemplu, a luat locul I la concursul „Mașina visurilor” organizat de Toyota România, la categoria de vârstă 8-11 ani.

În curtea Liceului Teoretic „Bartók Béla” din Timișoara, un perete întreg de clădire este acoperit cu o creație de-a sa, care în 2020 a obținut o medalie de argint la International Ocean Art Festival.

Petra desenează dintotdeauna. La început o făcea doar cu carioci și fineliner; la vârsta de cinci ani a început să își și coloreze desenele, iar pe la şapte a învăţat să folosească acuarelele. Printre ilustratorii care o inspiră se numără Jackie Morris, care a ilustrat cartea „Povesteşte-mi despre dragoni”, Dan Ungureanu din Timişoara, respectiv Loe Lee, Gemma Capdevila şi Ramona Kaulitzki, pe care i-a descoperit pe Pinterest.

Iubește natura și animalele, iar cărţile sale preferate sunt cele cu animale fantastice, cu dragoni şi grifoni. În viitor își dorește să fie ilustratoare şi să învețe să lucreze şi pe tableta grafică. Cel mai recent premiu pe care l-a obținut a fost premiul I la un concurs județean cu participare interjudețeană, cu tematica „Eu în lumea anime”.

Abia aștept să văd toate ilustrațiile pe care Petra le va realiza pentru cartea mea și la care lucrează de zor! Până atunci, vă las aici câteva dintre creațiile sale mai vechi. Este un mare talent, vă zic, și sunt sigură că vom mai auzi multe despre ea!