„Ce se află în geanta mea?” este o leapșă care circulă pe internet de foarte multă vreme, însă cred că varianta mea ar putea fi un pic… altfel. Așa că mi-am zis să fac o încercare!
În geanta mea de la Manier nu se află mai nimic din ceea ce se află în geanta majorității femeilor. Nu am la mine nici miniparfum, nici lipgloss, nici șervețele demachiante. În schimb, am la mine – mereu! – lucruri ca ștampile, acte, dosare și un laptop fără de care abia dacă ies din casă.
Freelancingul și tehnologia, bat-o vina!
Fiind freelancer, de cele mai multe ori am la mine laptopul. Unul dintre motive este acela că sunt, deseori, pe drumuri: fie sunt acasă, dar am de rezolvat treburi prin oraș, fie călătoresc, dar lucrez între timp – așa că iau Macbookul cu mine cam oriunde mă duc.
Un alt motiv este acela că am un client căruia în anumite zile ale săptămânii trebuie să îi stau la dispoziție, la orice oră. Eu sunt cea care m-am angajat la acest lucru: treaba asta este stipulată în contract și este, desigur, remunerată. Atunci când îmi trimite ceva de tradus, eu trebuie să execut de îndată. Așa că atunci când aleg o geantă, este extrem de important să fie încăpătoare.
Mai nou, atenția mi s-a îndreptat și către genti piele naturala, iar atunci când am ales poșeta mea de la Manier, am căscat ochii bine pentru ca Macbookul meu să încapă în ceea ce achiziționez. De asemenea, țin ca geanta să aibă mai multe compartimente, ca să nu se amestece totul pe-acolo. Poșeta mea o găsiți aici.
De regulă, am la mine și încărcătorul de la laptop, plus și cel de la telefon. Deci cabluri cât cuprinde. Nu, telefonul mobil nu prea se află în geantă… Îl țin mai mereu în mână, pentru că am treabă cu el nonstop, practic este o prelungirii a palmei mele, deja :))
Ești freelancer într-un domeniu ca traducerile? Obișnuiește-te ca spatele tău să fie suprasolicitat de căratul laptopului…
Din geanta mea nu lipsește, absolut niciodată, agenda. La chestia asta sunt foarte demodată – nu am reușit să mă obișnuiesc cu niciun fel de agende de pe telefon sau laptop. Îmi place să notez totul pe hârtie și să trag linie peste atunci când sarcina respectivă s-a rezolvat.
Îmi plac agendele mai mari (cam jumătate de A4), deci geanta trebuie să fie mare și pentru ca agenda să încapă în ea. Nu plec de acasă fără ea, decât eventual seara, la teatru sau concert, pentru că urmăresc mereu ceea ce am notat acolo. Sunt extrem de organizată și disciplinată, iar în asta îmi este de ajutor în primul rând agenda cu tot felul de liste și listuțe.
Agenda ideală este una săptămânală și are spații potrivite și suficiente pentru a nota: întâlnirile stabilite să aibă loc la anumite ore (consultații medicale, cafelit cu cineva, orice); deadline-urile (ce am de predat în fiecare dintre zile); zilele de naștere ale celor mai importante persoane.
Agenda este secretul meu pentru a fi organizată, pentru a respecta termenele-limită și a nu uita nimic, dar nimic!
Ștampila, oh, sfânta ștampilă!
Un traducător autorizat nu pleacă de acasă fără sfânta ștampilă care atestă faptul că este autorizat de Ministerul Justiției din România. Mai am la mine, mereu, și ștampila companiei.
Foarte util ar fi să am la mine și autorizația de traducător, căci îmi este cerută în cele mai neașteptate momente – de exemplu, sunt chemată de urgență să fac o interpretare la notar, la poliție ș.a.m.d.
Totuși, nu prea este posibil să o tot iau cu mine, căci este o foaie A4 (deci mare), dintr-un carton extrem de prost (deja un sfert din scris abia se mai vede). O păstrez acasă, la dosar, însă am la mine – întotdeauna! – o copie xerox.
Bineînțeles că mi se pare culmea că eu trebuie să tot flutur autorizația aceea în original și că autoritățile și notarii nu au acces la ea, într-o bază de date sau ceva, dar trăim în România. O idee bună mi s-ar părea ca autorizația să vină sub forma unui card – așa cum au avocații și traducătorii din Ungaria. Aș băga cardul în portofel, lângă restul actelor, și gata!
Tot așa, am mereu la mine cel puțin un xerox după cartea de identitate. Nu se știe când ai nevoie de așa ceva, când îți cere cineva un astfel de xerox. Mai nou poți transmite un scan de pe C.I. pe e-mail sau ți se face xerox chiar la ghișee sau birouri. Dar asta nu era mereu așa… Eu continui să am la mine xeroxuri, pentru că ideea asta m-a salvat în nenumărate situații.
Am la mine chiar și un xerox după certificatul de căsătorie. Motivul? După căsătorie mi-am păstrat numele de familie, astfel că dacă trebuie să dovedesc cuiva că sunt soția soțului meu, scot fițuica și o flutur. Ideea mi-a venit atunci când am călătorit pentru prima oară într-o țară arabă și m-am așteptat ca în orice moment – la controlul de pașapoarte, la cazarea în hotel etc. – să trebuiască să facem dovada că suntem căsătoriți, deși nu purtăm același nume.
Xeroxurile acestea se află fie în agendă, fie în portofel, mototolite pe-acolo. :))
Desigur, din geantă nu lipsește portofelul. La care sunt, de asemenea, foarte pretențioasă. Mai ales că având două cetățenii și două reședințe, în trei țări diferite, sunt plină de documente – am două pașapoarte, două buletine, un permis de ședere, un permis de conducere, două carduri de asigurat etc. etc. etc. și 7000 de carduri bancare. Cel personal, cel de companie, în lei, în euro, în franci…
Trebuie să am suficiente compartimente, deci. OK, pașapoartele nu le țin în portofel, ci pur și simplu în geantă, dar chiar și așa. Dacă sunteți în căutarea unui portofel frumos și practic, aruncați un ochi pe pagina Manier, la portofele dama. Pentru genți încăpătoare, practice și frumoase, vă recomand tot Manier, de exemplu genti piele albastre, să fie și un strop de culoare în viața noastră.
Nu există viață fără acte și dosare
De regulă car după mine diverse acte și dosare.
Traduceri pe care le duc unor clienți. Documente diverse cu care mă duc la vreo instituție a statului. Facturi și bonuri pe care deși le-am transmis pe cale electronică, la un moment dat tot trebuie să le duc la biroul contabilei mele. Documente medicale cu care merg la diverși medici, la diverse controale, pentru micile probleme pe care le am.
Sunt foarte organizată și am un întreg sistem pentru gestionarea documentelor.
Să plec de acasă fără… provizii? Nici vorbă!
Fiindcă am insulinorezistență și mai trebuie, uneori – nu zilnic și nu de mai multe ori pe zi, ci doar dacă simt că ceva este în neregulă – să îmi măsor glicemia, port cu mine un glucometru.
Port cu mine, de asemenea, bombonele pentru situația în care aș face o hipoglicemie și ar trebui, urgent, să iau ceva dulce.
Nu lipsesc din geantă câteva medicamente esențiale. Cele pe care le iau zilnic (suplimente alimentare), plus pastile pentru dureri de cap sau de spate, respectiv Aerius – mai multe persoane din familie sunt alergice la miere și/sau înțepături de viespi, așa că eu sunt pregătită mereu de un astfel de scenariu. Din fericire, nu am avut probleme până acum.
Nu îmi lipsesc plasturii: încălțămintea nouă îmi face deseori probleme. Și desigur, nu lipsește nici mini-dezinfectantul.
O mare parte din geantă îmi este ocupată de ronțăieli și de sticla cu apă: nu sunt deloc un coffee-to-go person, dar mereu am la mine apă și mâncare. Mereu spun că eu nu plec de acasă fără provizii :)) Glumesc, dar de fapt, este cât se poate de adevărat.
Motivul? Pe scurt, trebuie să mănânc anumite lucruri, la anumite ore – tot din cauza insulinorezistenței. Astfel, în plus față de mesele principale, am de luat mici gustări. Iar pentru asta, obișnuiesc să am la mine câte un măr, un iaurt de băut, niște biscuiți, ceva. Ca să nu mă stresez să cumpăr ceva rapid când eu cine știe pe unde sunt: în trafic, la o coadă etc.
Pentru că acord atenție ecologiei, întotdeauna am la mine o sacoșă – în caz de voi cumpăra ceva. De asemenea, am în geantă ochelari de soare – nu suport să îmi bată soarele în ochi.
Cel mai mare stres al meu? Că laptopul și sticla de apă sunt vecine în geantă! Sper să nu mi se întâmple vreodată o nenorocire în acest sens! :))
Pentru genți frumoase și practice: Manier.ro!
Eu sunt foarte pretențioasă la genți. Însă pe site-ul Manier este imposibil să nu îți găsești ceva potrivit: sunt 2500 de produse disponibile. Produsele sunt importate din Italia, iar calitatea lor este ireproșabilă, fiind acordată o mare atenție detaliilor.
Manier comercializează genți, rucsacuri și plicuri pentru femei, genți și rucsacuri pentru bărbați, genți de voiaj, curele, portofele sau accesorii ca portcard, portchei, portmonedă și umbrele. Toate sunt confecționate din piele naturală de cea mai bună calitate.
Despre Manier am mai scris aici. Foto: Roxana Morun.
Tu ce ai în geantă? Scrie-mi în comentarii!