Am încheiat un contract de sponsorizare cu fundația pe care o are școala, și de acum încolo urmează să îi susțin pe termen mai lung. Există mai multe motive pentru această decizie. Însă cel principal este că mă gândesc cu drag și recunoștință la fosta mea școală.
În plus, de când am părăsit eu băncile sale, ea s-a mai dezvoltat enorm. Și chiar oferă educație de calitate. De aceea, consider că merită sprijinul meu, oricât de mic!
Până de curând am fost PFA, astfel că la sfârșitul anilor financiari a fost vorba despre redirecționarea a 2% din impozitul pe venitul personal. De-a lungul anilor, am ales, mereu, câte un ONG pe care să îl susțin cu această sumă. Deloc mare – însă mic cu mic se face mare. Ar fi fost păcat ca aceste sume să ajungă la Bugetul de Stat, și nu la vreun ONG care face ceva util pentru oameni.
Cel mai adesea am sprijinit Asociația Magic – mai exact, proiectul MagicHOME, dar și Serviciul de Ajutor Maltez din Timișoara. A fost, mereu, dificil să aleg: au fost și există atât de multe organizații neguvernamentale care ar merita susținere. Am și prieteni care au asociații și fundații, și cu drag le-aș fi oferit sprijinul meu. Dar atunci când depui declarația de venit la ANAF, trebuie să alegi o singură entitate.
Acum, că am încheiat primul meu an ca SRL, vorbim despre cu totul altceva: despre redirecționarea a nu mai puțin de 20% din impozitul firmei mele. O decizie și mai dificilă – sume mai mari, ajutor mai consistent. După ce am rumegat mult și bine, am decis să ofer sprijinul meu Fundației „Bartók Béla”, fundația Liceului Teoretic „Bartók Béla” din Timișoara. Atât cu privire la 2021, cât și pentru anii următori.
Primul motiv, așadar: am fost mulțumită de educația pe care mi-a oferit-o școala și consider că merită sprijinul meu, oricât de mic.
Al doilea motiv: nepoții mei învață la această școală, deci în mod indirect, și cei doi fii ai fratelui meu beneficiază de acest sprijin. Și sper ca și copilul meu să urmeze tot cursurile acestei școli.
Al treilea motiv: îmi sunt clienți! Traduc deseori materiale, atât pentru școală, cât și pentru fundație. Apreciez că au încredere în mine.
Și, pur și simplu, mi s-a părut ceva potrivit. În România, educația este cam praf, iar viitorul se află sub multe semne de întrebare. Și știm cu toții că educația este ESENȚIALĂ. Aleg, deci, să sprijin educația de calitate. Viitorul.
Anul trecut am avut întâlnirea de 20 de ani
În vara anului 2021 am avut parte de întâlnirea de 20 de ani de la absolvirea liceului. A fost aproape un șoc când am primit invitația de a mă alătura unui grup pe WhatsApp în care urma să ne organizăm și să discutăm detaliile evenimentului.
Nu realizasem că trecuseră 20 de ani! M-am dus cu mare plăcere la întâlnire și a fost un eveniment foarte plăcut. Mai ales că am fost aleasă să mă adresez celor adunați în fața scenei montate în curtea școlii (foști și actuali profesori, elevi, oficialități maghiare ș.a.m.d).
(Aici este important de menționat că la Liceul Teoretic „Bartók Béla” există așa-numita „Întâlnire a generațiilor”, care se ține într-o anumită sâmbătă din luna iunie, aceeași în fiecare an. Toți absolvenții sunt așteptați să participe la acest eveniment, iar cei care au aniversări rotunde, nu trebuie decât să ia legătura cu conducerea școlii, pentru a li se rezerva fosta sală de clasă în care va avea loc ora de diriginție cu fostul diriginte al clasei – urmând ca apoi fiecare să își facă (sau nu) și un program la restaurant, la liberă alegere.
Așadar la noi nu trebuie să organizezi treaba asta de la zero, ci există un cadru oficial pentru aceste întâlniri: în acea primă sâmbătă din iunie, știi că poți merge la școală și că te vei putea întâlni cu acolo și cu alte generații. Acolo vor avea loc câteva discursuri, vei asista la premierea elevilor care au obținut rezultate remarcabile în anii anteriori, iar apoi vei merge, dacă este cazul, în fosta ta sală de clasă, pentru ora de diriginție. Și seara poți merge și la restaurant, cu cei din clasa ta.)
Eu am absolvit secția de economie-contabilitate, iar în paralel cu noi a mai existat o secție de informatică și una de științe umaniste. Ei, pe scenă am vorbit în numele celor trei clase care au absolvit liceul în 2001.
Discursul l-am scris chiar eu, colegii l-au aprobat pe grupul de WhatsApp. Am vorbit despre mai multe, dar ceea ce am vrut să spun aici, de fapt, este că mi-am construit speech-ul pe ideea că noi toți considerăm că am primit o educație de calitate la această școală.
Am subliniat faptul că majoritatea colegilor mei au deja copiii înscriși tot la Bartók. Ce poate fi un indicator mai bun al faptului că suntem mulțumiți de școala absolvită, decât faptul că ne înscriem aici și propriii copii? (Despre faptul că niciodată nu am considerat că educația în limba maternă mi-ar fi adus vreun dezavantaj am scris aici.)
Bartók Alumni, rețeaua foștilor elevi ai școlii
Am vorbit, de asemenea, despre Bartók Alumni, o rețea a foștilor elevi ai școlii. Rețeaua aceasta și-a propus, de asemenea, să sprijine școala – financiar și prin know-how. A avut, deja, câteva proiecte de succes și și-a adus aportul la dezvoltarea școlii.
Câteva exemple: atunci când laboratorul de informatică de la școală a primit o donație substanțială de calculatoare și bănci din străinătate, dar și cu alte ocazii, cei din rețea au achitat costurile de transport. Au făcut rost și de două imprimante 3D pentru școală.
Recent au fost adunați bani care să sprijine funcționarea noii bucătării din cadrul școlii (elevilor li se servește o masă caldă la școală), dar și pentru un aport la lucrările de renovare de la tabăra școlii, la Zolt (județul Timiș). Tabăra în care am petrecut câte 2 săptămâni în fiecare vacanță de vară din timpul școlii.
Nu în ultimul rând, școala primește mult sprijin și din partea Guvernului Ungariei.
Iar acum, și din partea companiei mele, Paragraph Studio SRL – 20% din impozitul meu nu reprezintă o sumă mare, însă este un ajutor oferit din inimă. Contractul încheiat stipulează o anumită sumă per trimestru, pe care mă angajez să o ofer fundației. Iar pe mine asta nici măcar nu mă costă în plus!
Mulți nu știu asta, dar este efectiv vorba de 20% din impozitul pe care l-ai plăti oricum către stat. Atunci de ce să nu sprijini un ONG?
Voi pe cine sprijiniți cu cei 2% sau cu cei 20%? Scrieți în comentarii.