Adăugat în Blog

De ce îmi fac atâta reclamă? Nu am de lucru?

Trebuia să pun în ghilimele aceste două întrebări, pentru că sunt, de fapt, cuvintele altcuiva. O prietenă dragă mi-a povestit, recent, că o cunoștință comună a întrebat-o: „De ce își face Timea atâta reclamă? Nu are de lucru?”

Am rămas fără cuvinte. Prietena avut mult bun simț și mi-a spus că nu își aduce aminte CINE i-a spus asta…

Hai să vedem. Ce credeți, Coca Cola de ce își face reclamă, nu are vânzări? Apple de ce își mai face reclamă, nu este suficient de cunoscut?

Mari companii și branduri din lume și din România de ce își fac reclamă? Ăștia, de își fac acum reclamă la Cupa Mondială, au înnebunit, de ce au nevoie de așa ceva? Ce habarniști, păi reclamă își face doar cine nu are de lucru suficient!

Nu că aș avea pretenția ca toată lumea să știe cum e cu marketingul, brandingul și vânzările… Dar dacă tot mă urmărește cu atâta atenție această persoană, cum de nu a observat și portofoliul meu de clienți sau testimonialele de la cei care au lucrat sau lucrează ca mine? Cum se nu a observat când postez, spre informare și ca fapt divers, fragmente din ceea ce lucrez, când mai amintesc că sunt obosită, că sunt stresată, că trag mult de mine, că refuz proiecte, că nu pot servi pe toată lumea care apelează la mine, că vreau să mă clonez? Cum a tras concluzia că nu am de lucru?

Filtrăm ce și cum vrem, doar ca să putem emite o anumite părere? Vedem doar ceea ce vrem să vedem?

De ce nu îmi dă unlike, dacă este prea multă reclamă la mine pe pagină? Pe propria mea pagină dedicată activității profesionale! Căreia el/ea i-a dat like. Că pe profilul meu personal nu postez așa ceva, aproape deloc, deși aș putea să o fac!

Prezența online (reclama, dacă vreți) este necesară mereu. Eu nici măcar nu consider că mi-aș face reclamă, drept s-o spun. Cum văd eu lucrurile: pur și simplu sunt, cum este firesc, prezentă în online – și comunic cu oamenii. Nu doar în scop de reclamă – ci și pentru a mai promova profesia, pentru a clarifica niște aspecte legate de traduceri, pentru a mai informa, educa.

Da, eu vreau ca lumea (inclusiv cunoștințele mai apropiate sau îndepărtare) să știe despre mine că sunt traducătoare și că poate apela la mine dacă are nevoie de o traducere. Vreau ca atunci, în acele momente, eu să fiu prima persoană care îi vine în minte. Pentru asta, ca să nu fiu uitată, eu trebuie să fiu prezentă.

De unde ar trebui să știe lumea de mine și de serviciile oferite, altfel, dacă eu aș sta ascunsă? Am mai spus-o… cine este traducător și nu are de lucru în zilele noastre, în România cea birocratică și în lumea asta globalizată, ceva nu face bine! Și ar trebui să vadă ce anume și să ia măsuri… De lucru ESTE!

Revenind la prezența mea online… Chiar și așa mi s-a întâmplat să mi se zică: „Nu știam că traduci din maghiară.” Sau… „Dar te mai ocupi de traduceri?”

Da, am și contracte pe termen lung. Cu mai mulți colaboratori. Cam jumătate din volumul de muncă este acoperit de colaborările pe termen lung și mediu. Însă restul volumului vine de la clienți care sunt mereu alții. Zi de zi unii noi, care trebuie să afle cumva de mine, trebuie să știe de undeva de mine.

Fiți fără griji, că nu mor de foame, iar motivul pentru care sunt prezentă în online nu este acela că nu am de lucru.

Dimpotrivă… Timea are prea mult de lucru. Știți de ce? Pentru că traduce bine și este serioasă.

Pentru că muncesc neîntrerupt, încă de la vârsta de 18 ani; din primul an de facultate. Pentru că am muncit full time și în timpul celor patru ani de facultate, plus în timpul celor doi ani de master. Pentru că am o experiență de 15 ani în traduceri; din care 10 ani ca freelancer. Perioadă în care m-am menținut pe piață – deși nu este ușor să lucrezi pe cont propriu. Perioadă în care veniturile mele au crescut constant, an de an. În care „nu m-am lăsat de traduceri” nicio secundă, ci am avut o constanță.

Financiar vorbind, anul 2022, cel pe care îl închei curând, este cel mai bun an pe care l-am avut vreodată. Și abia aștept să închei luna decembrie, ca să îmi fac un calcul final și să văd care a fost media lunară a venitului meu de anul acesta și cu câte procente a crescut față de anul precedent.

Dar da, ca să ai de lucru mereu, adică să ai de lucru și în viitor, așa cum ai acum, trebuie să îți mai faci și reclamă. Trebuie să se știe de tine. Cum altfel? Cum să știe lumea cu ce mă ocup, cum să știe că poate apela la mine?

Sau poate că îmi fac reclamă pentru că vreau să scalez afacerea, mai știi?