Adăugat în Blog

În sfârșit: un film despre UN TRADUCĂTOR!

În sfârșit: un film despre UN TRADUCĂTOR!

Nu mi-a venit să cred când am descoperit, recent, un film despre un traducător! Vorbim despre un film cubanez, care se numește chiar A translator. Mi-a plăcut foarte mult și vreau să vi-l recomand. Mai ales că a și fost selectat pentru a concura la cea de-a 92-a ediție a Premiilor Oscar ale Academiei Americane de film, în secțiunea „cel mai bun film străin”. 

Filmul prezintă povestea unui profesor de literatură rusă, de la Universitatea din Havana, căruia i se solicită să meargă să lucreze ca traducător în cadrul unui spital. Acesta trebuie să traducă pentru copiii care au fost victime ale dezastrului nuclear de la Cernobîl și care au fost aduși în Cuba pentru tratament medical. În această situație, pentru a putea comunica cu medicii și asistenții, micuții pacienți și părinții acestora au avut nevoie de ajutorul neprețuit al unor traducători. Unul dintre aceștia este profesorul Malin, interpretat de actorul brazilian Rodrigo Santoro.   Pentru mine a fost o noutate faptul că din partea Cubei a existat o asemenea propunere către Uniunea Sovietică: aceea de a trimite copiii bolnavi de cancer sau alte boli cauzate de radiații, să se trateze în facilitățile medicale din Cuba. Nu mai auzisem de asta. Acest program chiar a avut loc, iar figura profesorului Malin este inspirată de cea a tatălui celor doi regizori ai filmului: Rodrigo Barriuso și Sebástian Barriuso.

rodrigo santoro
Sursa foto: imdb.com

Practic, cei doi realizatori ai filmului au prelucrat drama care a avut loc în propria lor familie, după ce tatăl lor a fost implicat în acest proiect care l-a solicitat extrem de mult și l-a transformat radical. Nu vă voi dezvălui mai multe, însă.

Este un film cu greutate, care prezintă nu doar o dramă personală și o dramă din cadrul unei familii, ci și o latură a Cubei pe care poate că nu ați cunoscut-o. Iar in top of that se află tragica poveste adevărată a copiilor victime ale dezastrului de la Cernobîl. 

traducator
Sursa foto: imdb.com
În încheiere aș vrea să spun ceva ce v-am mai mărturisit și cu altă ocazie: ca traducător te găsești, uneori, în mijlocul unor situații pe care nu ți le-ai fi putut imagina. Acest film explorează superb această lume a celui care joacă rolul de mediator în procesul de comunicare.
 

Căutați filmul și vizionați-l, merită!