Adăugat în Blog

NU mai călătoriți fără asigurare medicală!

Traduc deseori corespondență și documente legate de situații în care oamenii beneficiază de asistență medicală de urgență în Ungaria (în urma unor accidente, de exemplu), iar mai apoi, pleacă din spital fără să plătească factura rezultată și fără să prezinte vreo dovadă de asigurare care ar acoperi costurile.

Și NU plătesc, domnule, nici după somații repetate, ci se lansează în discuții fără sens, care consumă timpul tuturor! Mă uimește chestia asta; pur și simplu nu pot să înțeleg ce au oamenii în cap.

Unul dintre lucrurile care mă enervează cel mai mult pe lumea asta este când cineva are doar drepturi, nu și obligații. Cum pleci la drum fără o asigurare? Cine te va trata și din ce bani, dacă tu nu ai o asigurare? La ce te gândești: cine ar trebui să plătească pentru tratamentul tău medical? Contribuabilii din Ungaria? De ce nu îți faci o asigurare medicală de călătorie, care costă câteva zeci de lei? De ce nu ai măcar un card european de sănătate (EHIC)? Ah, că nu ești asigurat NICI în România, adică nu contribui cu nimic la fondul asigurărilor sociale de sănătate, așa cum fac cam 1 din 2 români? Cei care nu contribuiți, nu vă întrebați niciodată din ce bani funcționează sistemul și cum ar fi dacă nici alții nu ar plăti nimic, așa, ca voi? Efectiv nu pot pricepe cum să nu te preocupe asta în țară, și cum să pleci la drum fără să te gândești să fii acoperit(ă) în situația în care ai nevoie de un tratament medical în străinătate…

Nu mă înduioșează deloc când văd pe social media că se adună bani pentru repatrierea cuiva decedat în străinătate – ci mă enervez, pentru că dacă trebuie adunați bani, înseamnă că persoana a călătorit fără o asigurare medicală, care include și repatrierea! Cam cine ar trebui să vă aducă acasă corpul neînsuflețit? Oricine altcineva… numai să nu vă asumați răspunderea pentru propria persoană? De ce să îți bagi familia în datorii și complicații? Mi-e imposibil să înțeleg atâta lipsă de responsabilitate!

Tocmai am tradus corespondență între avocatul unui spital din Ungaria și un avocat (!) din România, în care avocatul (!) transmite spitalului din Ungaria, cică, „dovada calității de asigurat a clientului”. Asigurarea sa RCA!!! Adică asigurarea de răspundere civilă auto, despre care toată lumea ar trebui să știe că acoperă daunele produse celuilalt autovehicul implicat în accident, și în niciun caz nu tratamentul tău medical. Un avocat să nu știe acest lucru… am fost șocată!

De altfel, revenind la cardul european de sănătate, am impresia că chiar dacă nu avea omul așa ceva, dar avea calitatea de asigurat în România, tratamentul din Ungaria se acoperea – un avocat ar trebui să știe asta! Din câte știu, în astfel de cazuri, în baza unei cereri se poate emite în urgență un formular de înlocuire (format A4), adică practic deși omul nu deținea un EHIC, putea face dovada că are dreptul la unul, și i se emitea ulterior cardul… și era perfect în regulă. Trebuie depusă o cerere care se numește „cerere card european perioadă din urmă”.

În plus, din câte știu, între România și Ungaria există un acord interstatal încheiat prin anii 1960, și care cred că mai este încă valabil, însă nu știu exact ce situații acoperă (un avocat ar fi trebuit să știe, însă). Este o chestie de reciprocitate între cele două țări, cu privire la tratamente medicale de urgență, însă în această speță probabil că nu acoperă tot ce i s-a făcut omului, poate doar o primă parte din toată îngrijirea primită, nu știu exact. Nu cunosc prea bine, căci nu m-a preocupat mult acest acord, nu mă bazez pe el.

Mai mult decât atât, eu deși am card european de sănătate, ca să fiu sigură-sigură că sunt acoperită, am mereu ȘI asigurare medicală de călătorie încheiată, și am ȘI un card Visa Gold care include, de asemenea, asigurare medicală de călătorie. Asta și pentru că știu că EHIC nu acoperă, de exemplu, repatrierea – de aceea, o asigurare medicală de călătorie încheiată de voi este mult mai bună; de asemenea, legislațiile țărilor diferă, în unele țări ar putea fi necesară o co-plată chiar dacă aveți EHIC, deci mai bine să aveți o asigurare; nu toate unitățile medicale participă la chestia cu EHIC (și poate ajungeți la o unitate privată, de exemplu) ș.a.m.d.

Oameni buni, NU mai călătoriți în străinătate fără asigurare medicală de călătorie! Nu consumați timpul vostru și al altora cu corespondență fără sens. Ori aveți asigurare, ori plătiți, simplu! Asumați-vă răspunderea pentru viața voastră, achitați-vă și de obligații, nu așteptați numai să beneficiați de drepturi…

*În județul Timiș, cererea pentru eliberarea cardului se poate completa online aici sau se poate descărca de pe site, de aici, completa cu pixul, scana și transmite la adresa ehic@cjastm, împreună cu un scan al actului de identitate. Apoi cardul va fi livrat acasă, gratuit! Este valabil doi ani și apoi trebuie reînnoit.

**Asigurări medicale de călătorie pot fi făcute și online, super rapid și comod, de ex. și pe eMag, aici.

(Sursa foto: Pixabay)