Adăugat în Blog

Cu ce mai consumă timp un traducător freelancer?

timea laslavic

Ai crede că un traducător freelancer TRADUCE, și atât. În realitate, atunci când ești pe cont propriu, trebuie să te mai ocupi de enorm de multe lucruri necesare pentru afacerea ta.


Kind reminder: în orice activitate există o mulțime de lucruri de făcut care sunt imperios necesare și care sunt aproape invizibile din exterior, sau cel puțin nu prea ne gândim la ele! Dacă apelezi la un profesionist, ai în vedere și aceste lucruri. Dacă vrei să devii tu freelancer sau antreprenor, ai în vedere și aceste lucruri.

Iată câteva dintre lucrurile pe care le mai fac, în afară de traduceri:

răspund la telefoane, la e-mailuri, la mesaje 

fac oferte de preț, fac calcule

țin evidența traducerilor, arhivez totul 

răspund la întrebările și nelămuririle clienților

fac research, caut în dicționare, în glosare, pe Google 

facturez, urmăresc ca facturile să fie încasate

adun și pregătesc documentele pentru contabilă

depun declarații, plătesc impozitele și contribuțiile

plătesc facturile pentru serviciile facturate pe firmă

fac management, marketing, networking ș.a.m.d.

mă ocup de promovare, de social media

updatez mereu site-ul, scriu pe blogul de pe site…

…și multe, multe altele!

Iar toate aceste servicii se regăsesc, cumva, în prețul final al unei pagini de traducere, căci sunt sarcini legate de activitate. Când mă ocup de acestea, nu fac traduceri și deci nu generez venit, dar ele sunt lucruri necesare pentru business, consumatoare de timp.

Există, deja, lucruri pe care le deleg sau subcontractez, dar overall, majoritatea sarcinilor îmi aparțin. Și chiar dacă le deleg sau le subcontractez, ele tot există, doar că plătesc pe altcineva ca să le facă – însă costul se va regăsi, oricum, în prețul pe care îl practic.

Timpul e la fel pentru toată lumea. Toți avem exact 24 de ore într-o zi pentru a demonstra ce putem face și să reușim tot ce ne-am propus.

James Clear

Deseori sunt întrebată: dar cum ai timp de asta sau de aia sau de ailaltă? Secretul meu este organizarea. Îmi organizez foarte bine timpul, îmi prioritizez cu atenție treburile, fac liste și listuțe, planific la sânge, mă trezesc devreme, astfel reușesc să termin tot ce trebuie făcut și reușesc să îmi fac timp și pentru ceea ce este important pentru mine: familia, prietenii, relaxarea, hobby-urile.

Recomand!

Nu uitați: nu trăim pentru a munci, ci muncim pentru a trăi. Nu „negociați” timpul liber, nu faceți rabat la timpul petrecut cu cei dragi. Nu știu dacă ați observat, dar timpul zboară efectiv… Este posibil să nu mai apucăm să facem ceea ce am tot amânat. Eu lucrez foarte mult, nu zic, dar totodată încerc să mă și bucur de viață. Una singură avem.